Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka.
Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć - każde dziecko powinno dać sobie radę (a malutkim rączkom oczywiście troszkę pomóżmy).
-
Krok 1. Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek) bądź 12 pojedynczych foremek.
-
Krok 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową.
-
Krok 3. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj dokładnie łyżką. Dodaj mrożone jagody i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości.
-
Krok 4. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka). Tą czynność powinni wykonać rodzice, pamiętajcie, że piekarnik jest bardzo gorący!