Wersja najprostsza: wlejcie sok do foremki, włóżcie do zamrażarki i po kilku godzinach cieszcie się pysznymi sorbetowymi lodami owocowymi.
Wersja z owocami: zanurzcie w soku kawałki truskawek, brzoskwiń, winogron czy kiwi, a otrzymacie wspaniale wyglądające owocowe (i zdrowe!) lody.
Wersja ‘na bogato’: możecie też wymieszać rozgniecione banany, truskawki lub inne owoce (świetnie sprawdzają się jagody i borówki!) z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu - tu przyda się pomoc dorosłego, który może wymieszać te składniki w blenderze lub nadzorować tę czynność w przypadku starszego dziecka. Hop do zamrażarki i po 4 godzinach gotowe!
Lody z kiwi też wyglądają apetycznie, prawda? Przygotowujemy je następująco: sok owocowy (np. z winogron, jabłek lub ananasa), mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze owocami kiwi, wlewamy do foremek i po kilku godzinach orzeźwiające lody gotowe! Zamiast soku możecie dodać wodę z miodem (ok. 500 ml wody na 4 kiwi) - przed wlaniem mikstury do foremek spróbujcie, czy jest wystarczająco słodka.
Smacznego