W kuchni nigdy za wiele ostrożności.
Oto kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa

  1. Gotuj zawsze w obecności dorosłego
  2. Uwaga na kuchenkę i piekarnik! Zawsze poproś kogoś dorosłego o pomoc.
    • Jeśli rodzic czy opiekun pozwoli Ci włożyć lub wyjąć coś z piecyka - zawsze rób to w rękawicach kuchennych i nie dotykaj żadnych elementów piecyka – są naprawdę gorące!
    • Pamiętaj, żeby zawsze wyłączyć kuchenkę po zdjęciu z niej garnka. UWAGA! Płytki kuchenek elektrycznych jeszcze są długo gorące
    • Nigdy nie gotuj na największym gazie – tak można wszystko szybko spalić.
    • Nigdy nie wychodź z kuchni kiedy coś jeszcze stoi na kuchence. Bardzo jest łatwo coś przypalić, albo nawet spalić garnek.
    • Patelnie stawiaj tak żeby rączka nie wystawała poza kuchenkę. Gdy wystaje, łatwo niechcący ją zahaczyć, strącić patelnie i się poparzyć.
    • Jeśli rodzic czy opiekun pozwoli Ci smażyć coś na oleju - zachowaj szczególną ostrożność. Olej jest bardzo gorący i jeśli Ci chlapnie nawet odrobinka – możesz się poparzyć
    • Kiedy skończysz gotować, poproś kogoś dorosłego, aby sprawdził czy wszystko dobrze wyłączyłeś
  3. Przed gotowaniem umyj dobrze ręce a gotuj zawsze w fartuszku
  4. Gorące naczynia zawsze stawiaj na specjalnych, niepalnych podkładkach
  5. Noże, nożyczki, otwieracze do konserw są bardzo ostre i niebezpieczne – uważaj!
  6. Pamiętaj także o czystości:
    • Umyj dokładnie rączki przed zabraniem się za jakiekolwiek czynności w kuchni
    • Myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa, nawet jeśli będziesz je obierał ze skórki
    • Przed i po gotowaniu zawsze dokładnie wytrzyj stół i wszystkie blaty
    • Pozmywaj