W kuchni nigdy za wiele ostrożności.
Oto kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa
- Gotuj zawsze w obecności dorosłego
- Uwaga na kuchenkę i piekarnik! Zawsze poproś kogoś dorosłego o pomoc.
- Jeśli rodzic czy opiekun pozwoli Ci włożyć lub wyjąć coś z piecyka - zawsze rób to w rękawicach kuchennych i nie dotykaj żadnych elementów piecyka – są naprawdę gorące!
- Pamiętaj, żeby zawsze wyłączyć kuchenkę po zdjęciu z niej garnka. UWAGA! Płytki kuchenek elektrycznych jeszcze są długo gorące
- Nigdy nie gotuj na największym gazie – tak można wszystko szybko spalić.
- Nigdy nie wychodź z kuchni kiedy coś jeszcze stoi na kuchence. Bardzo jest łatwo coś przypalić, albo nawet spalić garnek.
- Patelnie stawiaj tak żeby rączka nie wystawała poza kuchenkę. Gdy wystaje, łatwo niechcący ją zahaczyć, strącić patelnie i się poparzyć.
- Jeśli rodzic czy opiekun pozwoli Ci smażyć coś na oleju - zachowaj szczególną ostrożność. Olej jest bardzo gorący i jeśli Ci chlapnie nawet odrobinka – możesz się poparzyć
- Kiedy skończysz gotować, poproś kogoś dorosłego, aby sprawdził czy wszystko dobrze wyłączyłeś
- Przed gotowaniem umyj dobrze ręce a gotuj zawsze w fartuszku
- Gorące naczynia zawsze stawiaj na specjalnych, niepalnych podkładkach
- Noże, nożyczki, otwieracze do konserw są bardzo ostre i niebezpieczne – uważaj!
- Pamiętaj także o czystości:
- Umyj dokładnie rączki przed zabraniem się za jakiekolwiek czynności w kuchni
- Myj dokładnie wszystkie owoce i warzywa, nawet jeśli będziesz je obierał ze skórki
- Przed i po gotowaniu zawsze dokładnie wytrzyj stół i wszystkie blaty
- Pozmywaj